1350851578_img-5754e997eb612f2b38c208211

Eilen olin Suomalaisen Osakunnan eli paikallisen Suomi-kerhon retkellä Normandiassa. Lähdimme aamulla reippaina kahdeksalta Place Denfert-Rochereau'lta bussilla. Kahdeksalta lähtö tarkoitti vartin yli seitsemän lähtöä kotoa ja lauantaiaamuna seitsemän aikoihin kaupunki oli vielä ihanan hiljainen ja unelias, aamuaurinko herätteli mukavasti kun pyöräilin kaupungin halki. Liikennettä ei juurikaan ollut, ilma oli raikas, mutta enteili lämmintä päivää. Tuli niin mieleen, kun suomalaiset pitävät pikkukaupunkimaisena Helsingin viikonloppuaamujen uneliaisuutta. Siitä näkökulmasta tämä Pariisi on todellinen tuppukylä.

Ajomatkaa oli parisen tuntia, maisemat keväisen vihreät. Lehdet ovat juuri puhjenneet useimpiin puihin, ne eivät ole vielä täysikokoisia, mutta vihreys on keväisen hento. Ajoimme Deauvillen pikkukaupunkiin, jossa vietimme tunniin verran ihastellen pikkukaupungin keskustaa ja hauskannäköisiä taloja, joiden puinen runko raidoittaa vaaleita seiniä. Kävelimme kaupungilla tunnin verran ennen kuin asetuimme hiekkarannalle syömään eväslounasta. Rannalla oli jo auringonpalvojia, vaikka lämmintä oli vasta parinkymmenen tienoilla ja tuuli oli viileä. Teepaitasillaan oli mukavan lämmin siellä, missä tuuli ei käynyt. Moni lennätti leijaa. Vesi oli suomalaisen kesäisen järviveden lämpöistä, mutta uimareita ei juurikaan vielä näkynyt.

Jatkoimme bussilla Cambremeriin. Alue oli maaseutumaista, tiet kapeita, maisemat kauniita. Näissä maisemissa olisi kiva pyöräillä, ainakin jos reisilihakset on kunnossa, sillä aika mäkistä siellä on. Vierailimme siideriä ja calvadosta valmistavalla P.Huet'n tilalla Cambremerissä. Omenapuut kukkivat sekä tilan puissa että matkan varrella pihoilla. Tilaa hoitaa nyt viides sukupolvi ja pihapiirissä näyttikin olevan vanhan asuinrakennuksen pihalla edellisen polven isäntä istuskelemassa auringossa. lmeisesti vierailijat ovat myös merkittävä tulonlähde, sillä pihalla tönötti uusi rakennus, jossa oli tislaamo, myymälä ja tilat vierailijoiden maistatusta varten.

Tilalla tehdään siideriä, jolla ei ole mitään tekemistä sen litkun kanssa, jota Suomessa kaupasta saa ostaa. Ero on sama kuin kotisimalla ja kaupan simalla. En kyllä totta puhuen käsitä, miten joku voi tykätä kaupan simasta tai siideristä, mutta aika moni tykkää, ilmeisesti, kun niitä kerran myydään. Siiderin ja calvadoksen valmistus näyttää ainakin vierailijan silmin periaatteessa yksinkertaiselta. Omenat pestään, murskataan, puristetaan ja annetaan mehun käydä. Varmasti siihen liittyy paljon hienosäätöä, mutta periaate on tämä. Omenista jäävä kiinteä jäte menee naapurin lehmille rehuksi. Siideristä tehdään sitten calvadosta, konjakintapaista tuotetta. Sitä myydään eri ikäisinä. Nuorempi on vaaleampaa, hedelmäisemmän ja terävämmän makuista ja sopii vaikkapa liekittämiseen. Vanhetessaan calvados muuttuu tummemmaksi, sen aromit pehmenevät ja hedelmäisyys vähenee. Maistoimme kahta eri-ikäistä calvadosta eilen, kahdeksan ja viidentoista vuoden ikäistä, ja ero oli kyllä huomattava. Calvadoksen ja siiderin lisäksi tilalla valmistetaan Pommeau-nimistä aperitiiviksi sopivaa, sherryn tapaista tuotetta, joka oli aika mainion makuista. Se oli valmistettu omenamehusta, siideristä ja calvadoksesta, ja sitä on säilytetty vielä vähintään 14 kuukautta. En kuitenkaan ostanut kotiin juomia, ne kun etikoituvat ennen kuin kukaan niitä joisi. Kiva maistella, kun lasi tulee käteen, mutta pullollisen tuhoamiseen menisi varmasti vuosikymmen.

Matkamme jatkui hilpeästi maistelujen jälkeen. Seuraava etappi oli juustotila Camembertissä. Tila oli melko pieni, kuten edellinenkin, heilläkin pihoilla kukkivat omenapuut ja lehmät käyskentelivät omenapuiden alla. Täälläkin lehmille annetaan nimet. Tilan nuori isäntä esitteli meille navetan, juustolan ja juuston tekemisen periaatteet. Kiintoisaa. Navetan takana näkyi jätevesisuodattamo, jossa kasvoi jonkinlaista ruokoa. Olen joskus lukenut Suomessa puhdistamoista, jotka hyödyntävät kasveja. Kasvit ja niiden juuristossa lymyävät bakteerit puhdistavat haitallisia aineita jätevedestä. En tunnistanut kasvia, mikä lie ollut. Navetassa oli myös muutama vasikka, yksi oli alle vuorokauden ikäinen, lekotteli heinien seassa emänsä kanssa. Aika söpöjä otuksia!

Juustotilalla maistelimme kahta eri juustolaatua. Hassua kyllä, tilan kolmesta juustosta maistamatta jäi se Camembert. Lisäksi toinen maistelluista juustoista loppui heti myynnistä, joten aika moni ei ostanut juustoa lainkaan, en minäkään. Sen sijaan maistoin bussissa kyseistä Camembert-juustoa, ja se oli todella hyvää. Joku ei nyt ajatellut bisneksiään. Maistamistamme juustoista toinen oli aika pistävän makuinen, ei minun makuuni, ja toinen, joka sitten heti loppuikin, oli kyllä hyvänmakuinen, mutta ei mitenkään erikoinen. Yhtä hyvää saa lähimarketistakin. Olinkin ostanut edellisenä päivänä lähimarketista paria juustoa, kun olivat sulkemassa lauantaina kaupan remonttia varten ja halusivat päästä tuoretuotteistaan eroon. Ostin sitten juustotilalta vain jäätelön. Mmm. Tosin juustotilan juustot olivat niin isoja könttejä, että minun kulutuksellani puolet menisi roskiin pilaantuneena.

 

 
1350851552_img-087a7f5031003bcd29eb80898
Reitti Deauville – Cambremer – Camembert (Googlemaps)
1350851568_img-14df2aa9210b955465f8c90da
Siideritilan vanha päärakennus
1350851594_img-314d56932a3d47811419138d4
Siideritilan tammitynnyrit
1350851626_img-e514e492adf468a2d222e4db4
Juustotilan isäntä opastamassa
1350851642_img-0384206ef003ed9c83c97e7fb
Vastasyntynyt vasikka emänsä kanssa
1350851560_img-67855dc25867b0ee1e273e130
Deauvillen keskustan liepeillä
1350851614_img-ad2a546c6168c9e3ffd3f6e84
Siideritilan valpas kukko
1350851586_img-34c276ea4b3ff129c74b60bc1
Calvadoksen kypsyysasteet
1350851603_img-184c2cb2e748e0c6eb074c9b1
Siidertilan tuotteiden maistelua
1350851634_img-4462fe5c9e5ad5f2236a83a0a
Normandian alkuperäisasukkaita
1350851649_img-c4e1ac13068ce791350b45613
Juustotilan maisteltavat