Lukukausi on nyt ohi. Viimeinen tentti oli eilen. Huomenna olisi vielä mahdollisuus käydä katsomassa torstaikurssin töitä, sillä töiden jättöpäivä oli sirretty täksi torstaiksi ja loppukoe sitä seuraavaksi maanantaiksi. Koska olen ulkomaalainen ja lähdössä takaisin Suomeen, sain pitää kokeen jo viime torstaina. Se olikin elämäni tukalin kurssi, jonka läpipääsystäkin olin jo aika huolissani. Kokeen, eli työn esittelyn jälkeen arvostelutilanteessa opettajat kysyivät, oliko kurssi ollut vaikea, kun heidän mielestään työskentelyni oli ollut vähäistä. Ei, tosiaan en voinut väittää, että olisi ollut vaikea, enkä siinä tilanteessa viitsinyt aukoa enempää ryhmätyön ongelmia; se vaikuttaisi myös muiden ryhmäläisten arvosanoihin. Tosin nyt jälkeenpäin ajatellen olisi ehkä pitänyt. He nimittäin eivät antaneet minulle mitään töitä, ilmeisesti koska tyylini oli niin poikkeava (pohjoismainen). Kaikki, mitä tein, jäi ilmaan roikkumaan, eikä päätynyt mihinkään. Viimeisen viikon aikana lähettelin useita meilejä ja tekstareita muistutellen, että minulla on loppukoe, ja minun pitäisi tietää, mitä tehdään ja ainakin nähdä materiaalia. Sain edellisenä iltana kymmenen jälkeen yhden taulun kahdeksasta nähtäväksi... Pääsin kuitenkin läpi, nippa nappa, toiseksi alimmalla arvosanalla (19/30). Arvosteluun vaikutti myös se, että meillä ei ollut vielä valmista tuotetta. Olisi varmaan pitänyt tehdä oma varjoprojekti koetta varten. Pääasia kuitenkin on, että pääsin läpi, sillä turhaan ei viitsisi koko lukukautta kärvistellä. Minulle tärkeintä tässä kurssissa oli nähdä ja ymmärtää italialaista muotoilua ja ymmärtää, miksi se on sellaista kuin on; siitä pääsin aika mukavasti jyvälle, ja varsinkin luennot tuolla kurssilla olivat antoisia. Siis kannatti käydä kuitenkin, ja eiköhän se ryhmätyökin ollut loppujen lopuksi vain kasvattavaa.

Eilinen Sound design -kurssin koe olikin jo sitten toista maata; ryhmän kanssa ei ollut mitään ongelmia, työnjako sujui hyvin, eikä pohjoismaisesta tyylistäkään ollut ongelmia. Eipä sitä tosin paljoa lopputuotteessa näkynyt, mutta työskentelyn aikana kyllä, joten koen kuitenkin pystyneeni osaltani vaikuttamaan lopputuotokseen. Kurssi oli teoreettisempi, joten luettavaakin oli kohtalainen määrä, onneksi yhden, hankalan, kirjan sain lainattua suomeksi käännettynä Suomesta, toisen luin italiaksi. Koe oli suullinen kuulustelu, jossa esittelimme työmme ja opettaja kyseli hankalia kysymyksiä työstä, kirjoista ja varsinkin siitä, miten työ suhtautuu kirjojen esittämiin teorioihin. Vaikeudesta kertonee jotain se, että sain toiseksi parhaan arvosanan (29/30) kurssista. Jotenkin mukavasti hivelee torstaikurssin jälkeen.

Yhdestä kurssista on vielä arvosanat saamatta, merkintä suorituksesta tuli jo kokeessa perjantaina, mutta arvosanat tulevat kuulemma sähköpostitse myöhemmin, kun opettajien pitää ne yhdistellä useasta osakokeesta. Kurssi meni kokonaisuudessaan mukavasti, ryhmätyö sujui hyvin kahden italialaisen ja yhden saksalaisen kanssa. Kurssi oli englanninkielinen, joten ihan lällyhelppoa.

Kaikki on siis tehty. Kävin jopa hakemassa todistuksen kesän kielikurssista, jonka olin kokonaan unohtanut... Huomenna saisi jo pakata, sillä perjantaina lähden Suomeen pööpöttejä laskemaan ja murun kainaloon loikoilemaan. Kolmen viikon päästä alkaa uusi lukukausi ja uudet kurssit. Olen jo alustavasti katsonut lukujärjestystä, luulen, että haluan valita ainakin Packaging design- ja Food design -kurssit, vaikka ovatkin teoreettisempia, ja sitten olisi tarjolla konseptisuunnittelua ja tuotesuunnittelua... Viimeksimainittua pitäisi paikallinen guru, tunnettu muotoilija kuulemma, joten voi olla mielenkiintoinen. Englanninkieliset kurssit jäävät väliin, sillä ne on järjestetty toisella lukukaudella siten, että kurssit eivät ole vakiopäivinä, vaan päivät vaihtelevat, joten niitä ei voi yhdistellä muiden kurssien kanssa. Ja silloin opiskelisi vain ulkomaalaisten kanssa eikä oppisi italiaa. Eli kaikki kurssit tulevat olemaan nimistään huolimatta italiankielisiä, mutta näköjään tällä kielitaidolla joten kuten pärjää. Luenoja olen ymmärtänyt aika hyvin, mutta kaikki täsmällinen, numeraalinen tieto on vaikeaa. Eli opetus menee kaaliin, mutta pitää tarkistaa, mihin aikaan jatketaan lounaan jälkeen... Työskentely onnistuu, kun vähän avittaa englannilla ja toisia ymmärtää paremmin kuin toisia. Keskittymistä se ymmärtäminen tosin vaatii.