1249548544_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Voi kun ei tarvitsisi koskaan ajatella rahaa... kun sitä vain olisi riittävästi! Onneksi nyt on kuitenkin siinä määrin turvallinen tilanne, että ei tarvitse hermoilla, jos joku maksu on tulematta, vaan voi silti nukkua yönsä rauhassa. Samoin huomasin olevani etulyöntiasemassa milanolaisilla vuokramarkkinoilla, kun saatoin maksaa takuuvuokraa kolmen kuukauden edestä ja vuokraakin kolmen kuukauden etumaksuna. Sopimukseen kirjattiin, että maksan kolmen kuukauden välein. Onneksi olimme puoliskoni kanssa varautuneet tähän ulkomaanjaksoon, joten meillä oli sivussa sen verran rahaa, että on melkolailla sama, maksaako kerralla vai osissa. Nimittäin minun rahahanani tyrehtyvät melkolailla siihen, kun maasta poistun. Olen tehnyt free-mainosgraafikkona keikkaa ja toisaalta opetusta, ja aloittaessani opiskelun freekeikat ovat vähentyneet, ja opetus lisääntynyt. Opetusta taas ei oikein voi tehdä muualta käsin, suunnittelutyöllä taasen ei ole juurikaan väliä, mistä päin sitä tekee. Ajattelimme, että tänä vuonna ei tarvitse ottaa paineita, jos jotain keikkaa on, niin kiva, jos ei ole, niin keskityn opiskeluun. Se on kuitenkin nyt opiskeluaikana koko ajan tärkeimpänä, koska aion myös valmistua. Tässä iässä ei kannata enää jättää tutkintoa roikkumaan, vaan äkkiä valmiiksi!

Nyt kun keskityn vain opintoihin ja muutan vuokralle, saan myös opintorahaa. Nyt olen kahlannut kaikenlaisia hakemuslomakkeita ja olosuhdeilmoituksia ja opintotodistuksia, Kelan nettisivuja ja ohjeläpysköitä. Laskin, että rahoitan puolet oleskelustani opintorahoilla ja apurahalla, toinen puoli tulee asuntolainan lyhennyksestä, joka jätetään väliin; sovimme pankin kanssa lyhennysvapaasta. Iso kiitos lankeaa myös miehelleni, joka ahkerasti jatkaa töissäkäyntiä, lastenkasvatusta ja appivanhempien avustamista (kiltti mies).

Hakemuspapereiden kahlaaminen on kannattavaa puuhaa; laskin, että kaikkiaan minulla on mahdollisuus saada n. 600 euroa kuukaudessa, joten sillä kuittaa asumiskulut. Tai elämisen. Toinen samanmoinen on sitten kaivettava omasta kupeesta. Ilman tukia ei tästä hommasta taitaisikaan tulla mitään. Toivottavasti asuntolainan korot pysyvät maltillisina...