Nyt pitäisi valita kurssit. Ensimmäisten viikkojen aikana me ulkomaalaiset saamme osallistua mille tahansa kurssille, ja kolmen viikon aikana pitää päättää, mitkä valitsee. Pitää kysyä opettajalta, sopiiko tulla, ja pitää saada nimmari paperiin. Ja nimmarilistan kanssa sitten opintotoimistoon hakemaan arvatenkin leimaa paperiin. Alkuasukkaille on valmiit lukujärjestykset, joissa ei paljoa valinnanvaraa ole, mutta me uudisasukkaat saamme valita mitä vain; omalta alalta tai vaikka insinööristieteitä tai arkkitehtuuria, jos sattuisi kiinnostamaan. Toki sitten pitää saada tarvittavat opinnot kasaan kotiinmenoa varten, sillä tarkoitus olisi valmistua kandiksi täältä tullessa. Valita voi myös joko kandi- tai maisteriohjelmista, jos joku kiinnostaa, niin sinne vain. Kaikki kurssit opetetaan italiaksi, paitsi product system design, joka on englanniksi. Paikkoja on vain muutama ulkomaalaisille, mutta MEDes-opiskelijat ovat etusijalla, joten sinnekin voi mennä. 

 

Haluaisin kuitenkin osallistua italiankielisille kursseille mieluummin kuin englanninkielisille, koska silloin pääsisin paremmin puhumaan italiaa ja kielitaito kohenisi. Jos osallistuisin vain englanninkielisille kursseille, en varmaankaan pääsisi puhumaan italiaa ollenkaan. Joka tapauksessa kurssit ovat kuulemma enimmäkseen käytännönläheisiä, ja työt tehdään ryhmissä, joten jos en jotain tajua, voin kysyä kavereilta. Ja kyllä ne opettajatkin varmaan auttaa. Tietysti taidehistorian luennot pitää jättää väliin (sori vaan, äiti ja isä), en ymmärtäisi juuri mitään ja tentin läpäisy voisi olla aika vaikeaa. Toisaalta kaikki tutkintoon tarvittavat teoriat on käyty jo Suomessa. Myös lyhyt harjoittelujakso voisi olla mahdollinen, kieltämättä kuulostaa kiinnostavalta. Paikan löytyminen tosin voi olla aika haastavaa. 

 

Nyt kun olen kahlannut kaikkien viiden vuosikurssin (3 kandi- ja 2 maisteri-) aikataulut läpi, pääni on sekaisin. Jotain järjestystä pitäisi saada aikaan. Meillä MEDes-opiskelijoilla oli tapaaminen meitä auttavien koulun ihmisten kanssa, ja saimme esittää toiveita, joiden perusteella he kyselevät opettajilta, mikä voisi olla kiinnostavaa meille. Monet kurssit kun on nimetty vain "Laboratoio disegno", tarkoittaa siis suunnittelutyöpajaa, mutta mitä se oikeastaan on, pitäisi löytyä netistä. Italiaksi tosin. Ja pitkästi selitettynä. Eikä selkokielellä. Onneksi on apua saatavilla. Selostusten lukeminen käy työstä. 

 

Tutustumispäivänä kävimme katsomassa pajoja, siltä kierrokselta myös kuva.