kirjasto"

Aloitin viikon Product Servece System Design:lla. Se on se ainoa englanninkielinen kurssi koko koulussa. Ollut kuulemma uutena viitisen vuotta, koska he haluavat olla avoimempia ulkomailta tulevia opiskelijoita kohtaan. Kuitenkaan tätä ei tarjota kaikille ulkomaalaisille, koska ryhmäkoko halutaan pitää pienenä (n. 50 henkeä). Me Ylen Hienot Medes-opiskelijat kuitenkin toivotettiin lämpimästi ja monisanaisesti vastaan. Italialaisia oli ryhmästä parikymmentä.

Yllättäen tauolla yksi kolumbialainen tyttö kysyi selvällä suomenkielellä, olinko Suomesta. Kovin paljoa hän ei suomea osannut, mutta pikkuisen kuitenkin. Hän oli ollut vaihto-opilaana Suomessa viitisen vuotta sitten, ilmeisesti lukiossa. Oli oppinut jonkin verran suomea, mutta tietysti unohtanut jo paljon. se olikin jo toinen suomenkielinen kontakti tälle päivälle; aamulla ratikkaa odotellessa kadun vastapuolelle pysäköi auto, josta hyppäsi ulos suomalainen insinööri matkalla Nokia-Siemensille töihin. Se konttori kun on ratikkapysäkin vieressä. Olin tavannut hänet ja häntä kyytineen vaimonsa Club Finlandian aperitiiveilla. He iloisesti moikkasivat minua kadun yli. Ennen tänne tuloa olin ajatellut, että ehkä tulee olo, että pitää päästä puhumaan omaa äidinkieltään, mutta pääseehän sitä; yllättävissäkin paikoissa.

Aamun PSSD-luento kuulosti mielenkiintoiselta; tosin vasta oli alustusta tulevalle, mutta kuitenkin. Tarkoitus olisi ilmeisesti yhdistää eri design-aloja – teollista muotoilua, muotia, graafista suunnittelua – sekä eri maista tulevia näkökantoja. Sopii minulle kuin nenä päähän. Sen sijaan iltapäivä oli unettava. Opettaja oli ilmeisesti ekonomi, joka kertoi kalvoin ja kaavioin suunnittelun osatekijöistä. Sinänsä mielenkiintoista, mutta jo tuttua asiaa, eikä ehkä niin kiinnostavaa. Ekonomit sinänsä on ihan mukavaa sakkia, terkkuja vain, eikä hän ollut edes kuivakka, mutta ehkä aihe oli kuivakka. Ja ehkä ekonomistinen näkökanta ei ole minua kiinnostavin. Hassua muuten, että aamun luennoitsija korosti sitä, kuinka Italiassa ei ole suunnittelulle rajoja, kuinka eri koulukunnat työskentelevät sekaisin, ja iltapäivän ekonomi tähdensi sitä, kuinka tärkeää on erottaa strateginen suunnittelu meta-designista. Hmm. Taidan valita ensimmäisen näkökannan. Toki eroja voi tehdä, mutta ehkä minä jätän tekemättä.