1350850734_img-41acd2e2c7f86c6461e0ac81b

Koulun lähellä sijaitsevalla Bulevard Richard Lenoir'lla kukki puut kauniisti. Muualla en oikeastaan ole vielä nähnyt, joskin jokin kirkkaan keltainen pensas kukki myös jossain puiston laidalla. Muutoin on vielä talvisen ankean näköistä. Tosin puistoissa on paljon vihreää, kun nurmikot on etupäässä vihreitä ja jotkin pensaatkin ovat läpi vuoden vihreinä. Sen sijaan katujen varsilla kasvavat vaahterantapaiset ovat kuolleen oloisia. Niissä on kaunis, vaaleanvihreä kaarna, josta paikallinen maastokuvio on selvästikin saanut värityksensä.

Viime viikko menikin vielä työpajan merkeissä. Meillä oli vieraileva tähti opettamassa, amsterdamilais-lontoolainen Bas Rajimakers ohjasi työskentelyä ja esitti myös oman työryhmänsä töitä. Se oli avartavaa ja mielenkiintoista. Aihe oli dokumenttifilmien käyttö suunnittelun apuna. Dokumenteissä kuvataan käyttäjiä tai annetaan käyttäjän kuvata itse tilanteita, ja käytetään saatua materiaalia sekä ideoinnin apuna että selittämään ratkaisuja. Luulen, että varsinkin jälkimmäiseen, eli selittämiseen dokumentista voi olla paljonkin apua. Yleensä ihmisten on helpompi uskoa asioita, kun itse näkevät, ja siinähän filmi on oiva apu. Teimme viikon aikana pienet dokumentit ryhmissä, ja meidän ryhmämme valitsi aiheeksi kaupunkilaisten mielipaikat. Haastattelimme pariisilaisia kaupungilla, kysyimme heidän mielipaikkojaan ja myös mielipiteitä paikasta, jossa heitä haastateltiin. Sitten menimme heidän suosittelemaansa paikkaan ja kuvasimme siellä. Näistä paikoista kokosimme kartan, jossa voi katsoa lyhyitä filminpätkiä karttaa klikkaamalla. Haastattelujen teko oli mielenkiintoista, ja ihmisten kanssa oli kiva puhua. He olivat yllättävän avonaisia ja avuliaita. Olen lopputulokseen erittäin tyytyväinen. Hyvä me!

Tällä viikolla sitten alkavat kaikki kurssit ja projektit. Kursseista "Muoto ja tilavuus", eli savikurssi oli peruttu ja tilalle tiistaiaamuiksi valitsin metalli- ja lasikurssin. Ne ovat teoreettisia, mutta ihan perustason kursseja materiaaleista ja niiden käytöstä. Opinpahan ainakin sanastoa ranskaksi, ja aiheet on tottakai mielenkiintoisia. Ensin alkoi metallikurssi ja se ainakin oli kiinnostava. Lasikurssin olen käynyt jo Helsingissä, joten katson, onko toistoa vai ehkä uusi näkökulma aiheeseen. Sinänsä en tarvitsisi molempia opintopisteiden takia, toinen riittäisi, mutta kun ne on niin kätevästi järjestetty limittäin, että ne voi molemmat käydä samaan aikaan, niin mikä ettei.

Ison projektin ensimmäinen tapaaminen oli tiistaina. Aiheena on vanhusten lääkkeiden annostelu ja ohjaus on tuotteen valmistamiseen, joten dosettereita luvassa ilmeisesti, tai pakkauksia. Teemme sitä yhteistyössä lääketehtaan kanssa, joten ainakin pohjatietoa luulisi tulevan riittämiin. Vaikutti mielenkiintoiselta, ihmisläheiseltä. Edellinen projekti olikin harmillinen, kun ohjausta ei oikeastaan ollut (tänä lukukautena kuulemma päättivät ryhdistäytyä), eikä siellä koskaan ollut ketään, nyt toivon, että tämän projektin tilassa on elämää. Ei se ainakaan voi kuolleempaa olla kuin edellisessä. Olen ainoa ulkomaalainen ryhmässä. Kovin ymmärtäväisiä hymyjä sain aikaan, kun esittelin viimekertaisen projektin ryhmälle (esittäydyimme esittelemällä vanhat projektit. Ohjaajana meillä on muotoilija Laurent Massaloux, joka vaikutti asialliselta ja leppoisalta. Saapa nähdä sitten mitä kevät tuo tullessaan…