Eilen oli ison projektin esittely ja tänään koko vuoden arviointi. Eilinen sittely meni hyvin. Paikalla oli kolme henkilöä lääketehdas Sanofi-Aventikselta, samat henkilöt, jotka vaihetelevin kokoonpanoin ovat seuranneet työtä lukukauden aikana. He pitivät projektiani kiinnostavana, kysyivät perusteluja joillekin ratkaisuille, mutta luulen, että myös kielen puolesta esitys meni hyvin. Olin oikoluettanut tekstini yhden projektissa haastattelemani rouvan miehellä, jonka kanssa kävimme kaikki tekstit todella pohjia myöten läpi ja hioimme lauseet kauniiksi ja johdonmukaisiksi. Tosin maanantaina kuulin, että esitykseen on aikaa vain viisi minuuttia, joten lyhensin sitä, mutta tulostin pitemmän luettavaksi esityksen jälkeen. Juttelin esitysten jälkeen Sanofin edustajien kanssa ja he sanoivat palaavansa esityksiin keskenään syyskuussa, jolloin he arvioivat, josko jokin niistä olisi kiinnostava jatkojalostusta varten.

Kaikki projektit eilen olivat todella erilaisia, vaikka samoista lähtökohdista lähdettiin. Osa oli sellaisia, joista heti näki, että ne eivät ole vanhuksille sopivia, osa oli todella mielenkiintoisia. Vaikkapa yksi, joka oli telkkariin yhdistetty muistutuspalvelu, joka muistuttaa lääkkeiden otosta. Sellainen voisi todella olla käyttökelpoinen monelle, eikä se vaadi teknistä osaamista kuin asennusvaiheessa. Sen kehittäjä tosin puhui viisikymppisistä senioreista ja sai yleisön hörisemään. Minun projektini oli pilleripurkki, jossa on annostelija, ja jonka käyttöön tarvitaan erillinen kuppi, johon pilleri putoaa. Erillinen kuppi siksi, että näin itse annostelija on täysin umpinainen ja siis korvaa turvakorkin. Turvakorkki oli minulle se ongelma, jonka halusin ratkaista, koska ne ovat niin mahdottomia. Tein kuppiin sopivan apuvälineen läpipainopakkausten avaamiseen, jota voi käyttää myös sellaisenaan. Olen tyytyväinen aikaansaannoksiini.

Tänään arviointitilaisuudessa oli läsnä projektia ohjannut disaineri, ulkomaalaisista opiskelijoista vastaava tutori (meidän mamma-hahmo), sekä yksi opiskelija, jonka olin valinnut. Katsoimme kaikki vuoden aikana tehdyt projektit pääpiirteissään läpi, sekä myös vapaalla tehdyt alaa liippaavat työt, eli esittelin vuoden aikana tekemäni kilpailutyöt. Palaute oli tosi rakentava, sain pyyhkeitä esitysten ylimalkaisuudesta, siitä, että niiden grafiikka ei tukenut tarpeeksi sisältöä, ja että niissä oli muutenkin parantamisen varaa kuvakulmien tms. osalta. Niin olikin. Käytin energiani itse projekteihin, luottaen siihen, että saan esitykset kasaan rutiinilla ja sitten tein ne rutiinilla. Paranisihan ne, kun niihinkin käyttäisi enemmän ajatusta. Lisäksi pyyhkeitä tuli insinöörimäisyydestä, eli keskittymisestä liikaa toimintoihin ja liian vähän esineiden miellyttävyyteen. Kehuja sain työn järjestelmällisyydestä, asioihin uppoutumisesta ja niiden ymmärtämisestä. Parhaita olivat juuri ne asiat, jotka tein huvin vuoksi, yrittämättä liikaa. Taisin siis ylityöskennellä joissakin kohdin…

Arviointi kokonaisuudessaan oli hyvin rakentava ja positiivinen. Siitä on paljon hyötyä jatkoa ajatelleen, kun näkee, mihin aioihin olisi hyvä kiinnittää huomiota ja mitkä asiat ovat niitä vaalittavia, hyviä juttuja. Niille, jotka ovat täällä koko viiden vuoden ajan, se on vieläkin parempi, kun vuosien mittaan arvioijille muodostuu kuva siitä, miten henkilö toimii silloin, kun jokin menee pieleen, miten silloin, kun aihe ei innosta, tai mitä tapahtuu, kun kaikki osuu nappiin. Minulle, joka olen vain kauttakulkumatkalla, se oli hyvä ja hyödyllinen, mutta täällä opiskeleville se on loistava työkalu oppimiseen.

Se on nyt ohi, pakkaan romppeeni ja painun kotiin, syön viimeiset tähteet ja pakkaan tavarani Muruani odotellessa. Hän saapunee tänä iltana, syömme yhdessä, pakkaamme loput, nukumme hyvät unet ennen huomista, sillä huomenna klo 12 alkaa asunnon tyhjennys. Luovutan avaimet perjantaina puolilta päivin, kun teemme lopputarkastuksen välittäjän kanssa. Nettiyhteys on jo poikki, katkaisivat sen ennen aikojaan jo maanantaiaamuna, kun sen piti olla kuun loppuun asti.

Tältä erää näkemiin ja kuulemiin. Palaan varmaankin vielä tunnelmiin opiskelujen alettua syyskuussa Taikissa, saapa nähdä, mitä kulttuurishokkeja sitten on luvassa. Hyvää kesää kaikille, kiitos vierailuista ja kommenteista!