Otin itselleni haasteen: päätin oppia italiaa ennen lähtöä. Osallistun kahden viikon intensiivikurssille syyskuun alussa, mutta tuumasin, että olisi hyvä olla jo pohjalla jotain, niin koulun alkaessa olisi jo kelvollinen kielitaito palkkarissa. Kimmokkeena tähän oli myös se, että koulussa vain yksi opintokokonaisuus on tarjolla englanniksi, mutta mikäli kielitaito riittää, voisi ehkä valita jotakin muuta mielenkiintoista. Ja tietysti olisi mukavampi asua maassa, jonka kieltä osaa, voisi hoitaa jokapäiväiset asiansa ja keskustella ihmisten kanssa. Pelkällä englannilla se ei ilmeisesti oikein onnistu, sellaiseen lopputulokseen tulin käydessäni pikavisiitillä pari viikkoa sitten.

Aloitin jo keväällä, kun ensi vuoden asemapaikka varmistui, mutta lukukauden aikana oli niin kiirettä muutenkin, etten entinyt paljoakaan perehtyä kielen opiskeluun. Kesän korvalla alkoi näyttää siltä, että koko homma jää, ellen ryhdy toimeen. Laskin, että opiskelemalla kirjastani kolme kappaletta viikossa ehdin lukea koko kirjan ennen kurssille menoa. Kurssilla on tarjolla kolme eri tasoryhmää, ja toivon pääseväni keskiryhmään luettuani tuon opuksen. Toki itsekseen opiskelu ei ole niin tehokasta kuin kurssilla käynti, mutta olin itsestäni ylpeä, kun pystyin kirjoittamaan meilejä italiaksi jo ennen asunnonhakureissua. Ja reissussa onnistuin monta asiaa selittämään italiaksi, vaikka olin lukenut vasta naurettavat kaksitoista kappaletta kirjaa. Tosin nuppi oli sekaisin kaikkien kielten sekamelskasta, kun joku osasi hieman englantia, joku hieman ranskaa. Eipä puuttunut muuta kuin ruotsinkielinen matkaseura!

Juuri nyt italian kieli tursuaa korvista, oppimisessa on ilmeisesti suvantovaihe. Sain äidiltäni lainaksi Don Camillo -dvd-boksin, kuusi leffaa italiaksi. Ehkä viihde tähän väliin keventäisi opiskelua. Kirjasta on enää kolmannes jäljellä, sekin lohduttaa. Juuri nyt mieluummin miettisin tavarankuljetusstrategiaa, eli mitä ja miten milloinkin vien mukanani ja mitä en vie. Mutta nyt lusikka kauniiseen käteen ja uuden kappaleen kimppuun. Capitolo venti, per favore.

1249135511_img-d41d8cd98f00b204e9800998e